29.11.12

MANIFEST WE LOVE CATS MARKET


A menys de 48 hores pel mercat, avui ens hem proposat fer una “declaració d'intencions” o "manifest" sobre què serà aquesta primera edició del We Love Cats Market i què s'hi podrà trobar. Som-hi...

Sabem que estem vivint uns temps molt complicats a nivell econòmic i social que ens estan obligant a canviar els nostres hàbits de consum. Sovint el preu es converteix en un impediment per comprar algun producte fins al punt que ens hem acostumat a pagar poc més de 5€ per una samarreta i quan ens en demanen més ens sembla una autèntica estafa. Però, pensant en el cost econòmic, hem anat oblidant la nostra responsabilitat com a consumidors en relació a l'origen i forma en què s'estan fabricant aquells productes que adquirim. Tot el procés de reducció de costos, deslocalitzacions i produccions en massa que estem vivint des de fa anys ha convertit el món de la moda i els complements en un simple codi de barres. És a dir, ha perdut per complet l'ànima.

I és en aquests moments quan el moviment handmade pren tot el seu sentit. Es rebel·la contra aquest consumisme que ens empobreix l'ànima i ho fa tornant a les arrels, rescatant les tècniques artesanals de les nostres àvies per obrir una finestra a la personalització. Cada peça artesana, com totes les que trobareu dissabte que ve al We Love Cats Market, neix a partir de les hores de treball del seu creador i, també, de grans dosis d'il·lusió i amor. 

Tot comença amb una idea al cap i segueix amb uns primers esbossos sobre un paper. Després ve la compra del material més adequat i les primeres proves, per acabar amb l'elaboració 100% a mà. Dues peces d'un mateix creador poden assemblar-se molt, però mai són idèntiques, perquè no han passat per la cinta transportadora de cap màquina, sinó que han estat creades punt a punt, pas a pas, hora rere d'hora. 

Això significa que cada peça –siguin collarets, fermalls, bosses, moneders, il·lustracions...- amaga un tros de la personalitat del seu autor. Un valor afegit que no es pot trobar en cap de les peces que venen les grans marques. Evidentment, no és el mateix produir milions de samarretes al sud-est asiàtic que fer una col·lecció limitada a mà, i això es nota en el preu. 

Para molts, el cost d'un producte handmade és elevat. Però aquest preu inclou no només el disseny i el material, sinó les hores que ha dedicat el dissenyador. A canvi, el comprador s'emporta un producte únic i original, que va més enllà del simple acte de consum per convertir-se en una forma de donar valor al treball artesanal, amb personalitat i molt amor. És en definitiva, un trosset de l'ànima del seu creador. I això, no té preu!

Ens veiem dissabte! :D

4 comentarios:

  1. Totalment d'acord! Hem de tornar a aprendre a valorar-ho!

    ResponderEliminar
  2. Chicas, cuanta razón tienen!!
    Esto me recuerda lo que pasó en la historia de la Arquitectura. Después del período del Neoclasicismo, donde todo era "copiar" la arquitectura clásica sin ningun tipo de reparo y sin una previa digestión y adaptación a la nueva sociedad, surgieron vanguardias como rebelación a aquella "falta de personalidad" y se vinieron arriba movimientos como el Arts & Crafts, el Art Nouveau y el Modernismo catalán que nos han dejado obras preciosas y que reinvindican al ser humano y a su relación con la naturaleza. Luego de ello siguió todo el movimiento social de la arquitectura moderna que cambió radicalmente, sobretodo, la forma de pensar la vivienda y hasta hoy en día es la arquitectura que utilizamos y construímos.
    No sé por qué lo encuentro súper relacionado, y me da la impresión de que lo mismo que sucedió entonces con la Arquitectura, sucederá ahora con el consumo y los productos que buscamos, y lo mejor de todo es que estamos siendo la chispa que cambiará al mundo... OLE QUE SÍ!!!
    (Perdón por la lección de historia aburrida!!)
    Nos vemos el sábado!!

    ResponderEliminar
  3. OooOOoh! Completament d'acord! No es podria dir millor!!
    Oleee

    ResponderEliminar
  4. Cadascú de nosaltres pot aportar el seu granet de sorra i segur que així aconseguirem canviar aquesta dinàmica en la que ara ens veiem arrossegats! Gràcies pels vostres comentaris i pel vostre suport! :D

    ResponderEliminar